Skip to Content

Tunnettu toimittaja Shireen Abu Akleh toimi tv-työn opettajana kumppaniyliopistollamme. Kuva: Veera Pennanen

Kahden kansan välissä

Monipuolinen uutisointi kriisialueilta syntyy vain paikan päällä

Julkaistu:

Tunnettu toimittaja Shireen Abu Akleh toimi tv-työn opettajana kumppaniyliopistollamme. Kuva: Veera Pennanen

Koska Länsirannalta uutisointi on suomalaisessa ja länsimaisessa mediassa vähäistä, vasta paikan päällä oleminen antaa kuvaa tavallisen palestiinalaisten arjesta miehityksen alla, kirjoittaa Anne Tastula.

Toimittaja on surmattu. Päähän ampumalla. Työtehtävässään kentällä lehdistöliivit yllään. Yhdysvaltojen kansalainen.

Tämä uutinen, Israelin hyökkäys hautajaissaattuetta kohtaan, sekä sitä seuranneet EU:n  ja YK:n tekojen tuomitsemiset ylittivät uutiskynnyksen myös Suomessa.

Shireen Abu Akleh oli Palestiinassa hyvin tunnettu toimittaja, joka työskenteli mediayhtiö Al Jazeeralle yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja oli yksi ensimmäisistä alueen naistoimittajista.

Abu Aklehin ammatti ja kytkös Yhdysvaltoihin nostavat tämän surman kansainväliseenkin mediahuomioon.

Väkivaltaisuus ei tietenkään ollut ainoa Palestiinan keväässä. Viimeisten viikkojen aikana kolmena päivänä olemme saaneet tiedon mielenosoituksista, levottomuuksista tai lakosta, jotka johtuvat Israelin joukkojen uusimpien palestiinalaisuhrien muistamisesta. Myös toimittajat ovat olleet jatkuvasti väkivallan uhan alla.

Meille mediassa erityisenä tapahtumana esitelty on paikallisille arkipäivää.

Kvs:n meneillään oleville medialukutaitokursseille alueen jatkuva jännitteisyys tarkoittaa sitä, että vaihdamme koulutuspaikkoja lyhyelläkin varoitusajalla kaupungeista, joissa levottomuudet eskaloituvat ja osallistujat matkustavat koulutuksiin bussilla tunteja kilometreissä mitattuna lyhyitä matkoja. Lounasta ei saada kuljettajien ollessa lakossa, internet ja sähköt katkeilevat ja yliopiston työntekijät lähtevät hautajaisiin lyhyelläkin varoitusajalla. Jokainen päivä on täynnä muutoksia ja siihen on totuttava.

Kun työskentelemme koulutuksissa journalismin etiikan, ihmisoikeuksien ja lehdistönvapauden parissa, viime viikkojen tapahtumat ovat erityisen pinnalla. Toimittajatyönsä ohella Shireen Abu Akleh työskenteli myös kumppaniyliopistollamme tv-toimittamisen opettajana, ja oli läheinen ystävä usealle kollegallemme.

Tarinoita arjesta

Projektimatkamme Palestiinaan on ensimmäinen kahteen vuoteen. Paikan päällä vedettyjä koulutuksia estivät ensin korona, sitten tämän kevään aikana Palestiinassa paisuneet levottomuudet.

Koronan osoittama etäopetuksen onnistuminen tuo painetta sille, että kehitysyhteistyövaroin rahoitetuissa ulkomaan projekteissa varoja suunnataan vähemmän paikan päälle matkustamiseen ja enemmän verkkotapahtumiin.

Kvs:n vuonna 2015 aloittamiin Palestiinan medialukutaitoprojekteihin on alusta alkaen kuulunut suomalaisten toimittajien tai toimittajaopiskelijoiden vapaaehtoisuus ja matkat Länsirannalle. Koska alueelta uutisointi on suomalaisessa ja länsimaisessa mediassa vähäistä, vasta paikan päällä oleminen antaa kuvaa tavallisen palestiinalaisten arjesta miehityksen alla.

Paikallisten kollegoiden opettamisen lisäksi projektiimme osallistuvien vapaaehtoisten toimittajien voimin pyrimme tuomaan suomalaiseen mediakenttään tietoa tästä maailmankolkasta ja sen ihmisten arjesta: jatkuvasta muutoksesta ja elinolojen epävarmuudesta, ja toisaalta siitä, kuinka me nauramme samoille asioille, ja kuinka lapset hyppelehtivät matkalla kouluun samalla tavalla kuin missä tahansa muualla vapaassa maailmassa.

Anne Tastula

  • On työskennellyt medialukutaidon opettamisen parissa Palestiinassa vuodesta 2016.
  • Tämän kevään matkalta hän odottaa motivoituneiden opiskelijoiden tapaamisen lisäksi knäfää ja tabulehia
Jaa artikkeli
Back to top