Skip to Content
Kahden kansan välissä

Universaalit unelmat

Julkaistu:

Jatko-opinnot ulkomailla, vakituinen työsuhde, matka maailman ympäri. Palestiinalaisten ja suomalaisten media-alan osaajien haaveissa toistuvat universaalit unelmat, kirjoittaa medialukutaitohankkeen vapaaehtoinen Veera Pennanen.

Hayatin katse on määrätietoinen. Olemme hetkeä aiemmin askarrelleet paperikuutiot, joihin olemme tutustusmisleikkimielessä kirjoittaneet itsestämme. Itse olen tuskaillut, mitä kirjoittaa niin sanottuun unelmaruutuun.

Tiedän, että Länsirannalla luvan saaminen matkustamiseen miehitetyn alueen ulkopuolelle on kiven alla. Tuntuisi hölmöltä maalata pilvilinnoja kaukomaista, kun kollegoiden ihmisoikeutta, liikkumisen vapautta, on rajoitettu perustavanlaatuisesti. On laitosmaisia tarkastuspisteitä, aitaa, muuria, niin sanottuja lentäviä tarkastuspisteitä teiden varsilla ja lupapapereiden syynäystä. [laatikko]

Hayat ojentaa kuutionsa minulle. Hänen tavoitteensa on selvä.

“Haluan olla tunnettu ja vaikutusvaltainen toimittaja.”

TOIMITTAJAT ILMAN RAJOJA (RSF) -järjestön lehdistönvapausindeksissä Palestiina oli kuluvana vuonna 137. sijalla. Bethlehemissä, kahdeksanmetrisen betonimuurin varjossa, josta myös “turva-aita” ilmaisua käytetään, indeksiä ei mainita koko kahden viikon koulutusjakson aikana. Vertailun vuoksi Suomi oli samassa listauksessa sijalla 2.

Palestiinan sijoitusta listauksessa painavat alas uutisista tuttu kuvasto –  jännitteet ja väkivaltaisuudet. Kyllä, koulutuksen aikanakin keskusteluissa nousevat esiin kyynelkaasulle altistuminen juttukeikoilla tai puun takaa tulleet pidätykset.

Arki on kuitenkin pelkkiä kansainvälisiä indeksejä ihmeellisempää.

Syyskuun kouluttajakurssilla tutustuttiin tuleviin kollegoihin muun muassa kirjoittamalla omista unelmista paperikuution pinnoille. Kuva: Akram Al-Jariri

Tässäkin luokkahuoneessa kaksiviikkoisessa koulutuksessa istuu tuplamaistereita, ulkomaisesta tohtorintutkinnosta haaveilevia. Luokkahuoneessa minä, isossa suomalaisessa mediatalossa työskentelevä toimittaja, olen tutkintoni kanssa vähiten koulutettujen joukossa.

Koulutus linkittyy työllisyyteen, ja sitä kautta näihin jaettuihin unelmiin. Maailman mittapuulla Palestiina on korkealla koulutustilastoissa, mutta kuten niin usein muuallakin, työttömyys piinaa erityisesti nuoria aikuisia.

Palestiinalaisten unelmien tiellä ovat suoraan miehitykseen liittyvien esteiden lisäksi esimerkiksi pätkätyöt. Siis aivan samansuuntaiset kysymykset, joiden kanssa olen itse paininut viime vuodet!

KUUTIOT KERÄTÄÄN LUOKKAHUONEEN ikkunalaudalle.

“Haluan oppia ymmärtämään maailmaa paremmin”, muotoilen kaukokaipuuni paperille.

“Unelmaruutuni” alkuperäinen vastaus, matkustaminen, toistuu myös muiden kuutioiden tahkoissa.

Veera Pennanen

  • on 28-vuotias uutistoimittaja
  • opettaa Palestiinassa erityisesti kriittistä media-analyysia ja ihmisoikeuksia
  • Mitä mielessä: ”Länsirannalla hetkessä eläminen korostuu. Kahvilla käydään tänään sen sijaan, että sille etsittäisiin aikaa kalenterista kahden ja puolen viikon päästä. Toivon voivani tuoda tätä asennetta myös omaan arkeeni Suomessa.”
Jaa artikkeli
Back to top