Skip to Content
Kahden kansan välissä

”Vain miehet kaupustelevat kadulla”

Julkaistu:

Kuvajournalisti Petri Kangas onnistui tallentamaan kameraansa enimmäkseen palestiinalaisia miehiä, sillä naisia ei kauppiaina juuri näe.

Kansanvalistusseuran mediakoulutushankkeen kouluttajat raportoivat Palestiinasta sanoin, kuvin ja videoin.

Ramallahissa kulkija kompuroi tuon tuostakin kaikenkarvaisiin kojumyyjiin. Tarjolla on maistuvien toriherkkujen kuten taateleiden ja pikkuleivosten lisäksi kotien sisustamiseen ynnä ihmisten asustamiseen tarkoitettuja kuteita, turistiturhaketta sekä rahanvaihtoa.

ÄIJÄREVOHKAN ITSEOIKEUTETTU PESTI on reunustaa jalkakäytävien varsia ja pitää seiniä pystyssä. Rennosti ovenpieliin nojailevat kundit ja vanhemmat käyrät tupakoivat ja siemailevat kardemumman, kanelin, neilikan ja inkiväärin tuoksuista tummaa kahvia tai saijua, jossa on minttua, salviaa ja tilavuudesta vähintään puolet sokeria.[laatikko]

Naisia näissä puuhissa ei juuri näe. Vaikuttaa siltä, että tienposkessa huutelun ei täällä katsota olevan heille sopivaa. Ainoastaan vaatekaupoissa näkee työssä myös rouvasväkeä.

YKSITYISELLÄ SEKTORILLA duunari saa yleensä palkkansa Amerikan dollareina, julkisella puolella tilinauhassa komeilevat Israelin uudet sekelit. Numismaatikon riemuksi seinästä irtoaa myös Jordanian dinaareja.

Rahanvaihtajat päivystävät pankkiautomaattien läheisyydessä, ja hypistelevät hikisissä käsissään tiiliskiven kokoista setelinippua. He antavat asiakkailleen muutaman desimaalin edullisemman kurssin kuin virallisemmat kivijalkaliikkeet.

Pilkkijakkaralla kököttävien rahanvaihtajien kanssa kannattaa olla tarkkana. Kun kysyn paikallisilta toiminnan luvallisuutta, saan vastaukseksi rennosta asenteesta kielivän virnistyksen: ”Siellähän he ovat kaduilla kaikkien katseiden alla. No problem!”

Ramallahin kauppiaat

Teksti ja kuvat: Petri Kangas

Aiemmin Soulissa:

Juttukooste Kansanvalistusseuran mediakoulutushankkeesta Palestiinassa

Petri Kangas

  • on 25-vuotias kuvajournalisti ja kotoisin Kajaanista
  • opiskelee visuaalista journalismia Tampereen yliopistossa
  • on työskennellyt lehtikuvaajana ja keskittymishäiriöisten lasten opettajana
  • kouluttaa valokuvausta ja videokuvausta palestiinalaiskollegoilleen
  • kuvaa asennettaan: ”Journalistin pitää kertoessaan ottaa huomioon asioiden eri puolet, mutta jos kokonaisuus on syvältä, täytyyhän sekin kertoa.”

 

 

Jaa artikkeli
Back to top