Skip to Content
Tapahtumat

Nuoriso tutkimuksen kuvassa -lukupiirissä virtuaaliset maailmamme

Alkaa:
Päättyy:
Sijainti:
Verkossa Teams-yhteydellä
Jaa tapahtuma

Miten tutkia nuoria digitaalisessa ympäristössä? Entä miten peliraivo ilmenee digitaalisessa ympäristössä? Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan tiistaina 16. huhtikuuta kotimaisten tiedelehtien lukupiiriin!

Virtuaaliset maailmamme avautuvat nuorisoteemaisessa lukupiirissä kahdesta ikkunasta. Erikoistutkija Kristiina Korjonen-Kuusipuro kertoo nuorten digitaalista arkea tutkivassa hankkeessa käytetystä menetelmästä, digitaalisesta etnografiasta. Tutkijatohtori Juho Kahila puolestaan tarttuu alustuksessaan nuorten peliraivoon digitaalisessa peliympäristössä.

Monitieteistä keskustelua fasilitoivat Kulttuurintutkimuksen päätoimittaja Maarit Jaakkola ja Nuorisotutkimuksen toimitussihteeri Tanja Konttinen.

Lukupiirin alustukset julkaistaan jälkikäteen Politiikasta-lehdessä podcasteina. Noudatamme lukupiirissä turvallisemman tilan periaatteita.

Näin pääset mukaan

  • Ilmoittaudu lukupiiriin verkkolomakkeella.
  • Lue etukäteen lukupiirissä käsiteltävät tekstit (alla).
  • Klikkaa verkkotapahtumaan Teams-linkillä, jonka saat tapaamista edeltävän viikon alussa. Se avautuu kello 17.50.
  • Lataa kevään ohjelma tästä.

Kuuntele tapaamisen alustukset podcastina

Lukupiirissä käsiteltävät tekstit

  • Korjonen-Kuusipuro, K., & Tuuva-Hongisto, S. (2023). Digitaalinen etnografia tarttumapintana nuorten arkeen. Kulttuurintutkimus, 40(1), 55–69.  https://journal.fi/kulttuurintutkimus/article/view/112898. Verkko on nuorille tärkeä tila ja toimintaympäristö, ja digitaalinen etnografia yksi tapa tutkia sitä. Artikkelissa selvitetään menetelmän erityispiirteitä, kun tutkitaan nuoria.  Artikkeli on osa DEQUAL-tutkimushanketta, jossa tutkitaan digitalisaation eriarvoistavaa vaikutusta yhdeksäsluokkalaisten suomalaisnuorten elämässä.
  • Kahila, J., Kahila, S., Piispa-Hakala, S., Viljaranta, J. & Vartiainen, H. (2023). Mikä on sopivaa, mikä ei? Nuorten näkemyksiä peliraivosta. Nuorisotutkimus, 41 (3), 4–15. https://doi.org/10.57049/nuorisotutkimus.9138174. Artikkeli käsittelee suomalaisten nuorten näkemyksiä digimaailmassa. Tutkitut nuoret pitävät jonkin tasoista tunteiden kuohahtamista yleensä ymmärrettävänä ja luonnollisena osana digitaalista pelaamista. He peilaavat sopivan ja sopimattoman peliraivon rajaa erityisesti raivoamisen tapoihin ja sosiaaliseen kontekstiin sekä peliraivosta aiheutuviin seurauksiin. Nuorilla on tulosten perusteella jossain määrin jaettu ymmärrys sopivan ja sopimattoman peliraivon piirteistä erilaisissa tilanteissa.

Lisälukemista kiinnostuneille

  • Aaltonen, L.-S. (2019). ”Miks mä lukisin kirjaa?”. Digitaalinen lukukokemus nuoren lukumotivaation herättäjänä. Nuorisotutkimus, 37(3–4), 70–83. htps://journal.fi/nuorisotutkimus/issue/view/8290
  • Jaakkola, M. (2020). Oman lukukokemuksensa visualisoijat: Käyttäjälähtöiset kirja-arvostelut Instagramissa. Kulttuurintutkimus, 36(3–4), 31–44. https://journal.fi/kulttuurintutkimus/article/view/91897
  • Mantere, E. (2023). Personal Smartphone Use During Face-to-Face Encounters. Nuorisotutkimus, 41(1), 79–82. htps://doi.org/10.57049/nuorisotutkimus.9128220
  • Mikkola, M. (2021). Arkirutiinit suomalaisnuorten nettirikosuhrikokemusten selittäjänä. Nuorisotutkimus, 39(4), 63-75. htps://journal.fi/nuorisotutkimus/issue/view/8459
  • Nuorisotutkimus (2023). Nuoret pelikulttuureissa. Teemanumero, 41 (3). htps://journal.fi/nuorisotutkimus/issue/view/10598

Nuoriso tutkimuksen kuvassa

on kotimaisten tiedelehtien monitieteinen lukupiiri, joka tuo yhteen tutkijat ja yleisön keskustelemaan tutkimuksen pohjalta siitä, millaista on olla nuori. Se on tarkoitettu tutkimustiedosta kiinnostuneille ja sitä työssään tai opinnoissaan tarvitseville: nuorten parissa toimiville, tutkijoille, opiskelijoille, toimittajille, tiedejulkaisujen tekijöille – ja etenkin nuorille! Lukupiirin podcasteineen toteuttavat Aikuiskasvatus, Alue ja Ympäristö, Kulttuurintutkimus, Nuorisotutkimus, Versus-lehti ja Politiikasta-verkkolehti. Lukupiirin rahoittaa Suomen tiedekustantajien liitto tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla.

Lue lisää lukupiiristä

Nuorisotutkimus

on poikkitieteellinen lehti, joka rohkaisee tieteiden väliseen vuoropuheluun ja eri teorioiden, ajatteluperinteiden, menetelmien tai tieteenalojen yhdistämisiin ja rajanylityksiin. Nuorisotutkimus on läpileikkaava teema lehdessä, joka ilmestyy sekä painettuna että heti avoimena verkkojulkaisuna. Lehteä julkaisee Nuorisotutkimusseura.

Tutustu Nuorisotutkimukseen

Kulttuurintutkimus

on monitieteinen aikakauslehti, joka tarkastelee kulttuuriin kohdistuvaa tutkimusta. Lehdessä julkaistaan sekä kokeilevia että muodoltaan perinteellisempiä kirjoituksia. Sitä voi lukea vapaasti verkossa.

Tutustu Kulttuurintutkimukseen

Lisätiedot

Terhi Kouvo Toimituspäällikkö | Managing Editor +358 400 396 437 terhi.kouvo@kvs.fi
Back to top