Skip to Content

Keväällä 2023 Koiton Laulu kantaesitti 70-vuotisjuhlassaan johtajansa Petri Tiaisen säveltämän Avainsanat-kantaatin. Sen teksti pohjautuu tiedeartikkeliin, joka on nyt julkaistu ääniversiona. Kuva: Raili Takolander.

Ajankohtaista

Tiedeartikkelin voi nyt myös kuunnella – Aikuiskasvatus-tiedelehti julkaisi ensimmäisen ääniartikkelinsa

Kirjoittajat: Terhi Kouvo Julkaistu:

Keväällä 2023 Koiton Laulu kantaesitti 70-vuotisjuhlassaan johtajansa Petri Tiaisen säveltämän Avainsanat-kantaatin. Sen teksti pohjautuu tiedeartikkeliin, joka on nyt julkaistu ääniversiona. Kuva: Raili Takolander.

Tiedeartikkelin ääniversio vie tutkimustietoa uusille yleisöille. Kotimaisella tiedejulkaisemisen kentällä se on uusi, tutkimustiedon saatavuutta parantava avaus.

Tiedettä luureihin ja mars, kävelylenkille. Se on nyt mahdollista, sillä Aikuiskasvatus-tiedelehdessä julkaistu tiedeartikkeli ”Kun ihminen ihminen on – Tapaustutkimus sekakuoro Koiton Laulun yhteiskunnallisesta aktivismista 1970-luvulta 2020-luvulle” on ilmestynyt ääniversiona.

Kotimaisella tiedejulkaisemisen kentällä ääneen luettu tutkimusartikkeli on uusi avaus. Se palvelee etenkin niitä, joille lukeminen on esimerkiksi vamman, sairauden tai ikää koskevien syiden takia hankalaa. Ääniversiosta on iloa laajemminkin.

”Esimerkiksi opiskelijat voivat kuunnella tiedeartikkelia vaikkapa liikenteessä tai kävelyllä. Korkeakouluopinnoissa erilaiset hybridivaihtoehdot ovat lisääntyneet entisestään, ja kuunneltava artikkeli on tähän hyvä lisä”,  sanoo tiedeartikkelin kirjoittajiin kuuluva dosentti Hannele Cantell.  

Vertaisarvioidun artikkelin voi kuunnella SoundCloud-palvelussa.

Saavutettavuus palvelee kaikkia

Äänikirjat ovat tuoneet kirjallisuudelle uusia yleisöjä. Samalla tavalla tiedelehti voi laajentaa lukijakuntaansa tarjoamalla sisältöjä kuunneltavaksi.

”Aikuiskasvatus haluaa olla edelläkävijä tutkitun tiedon saavutettavuuden edistämisessä. Ääniversion tarjoaminen tiedeartikkelista on yksi keino mahdollistaa tiedonvälitys useille eri käyttäjäryhmille”, päätoimittaja, professori Ulpukka Isopahkala-Bouret sanoo.

Tiedeartikkeli syntyi kuorolaisista kootun monitieteisen tutkijaryhmän voimin.

”Idea ääniversiosta tuli puolestaan kuoron bassolta  Antti Niemeltä, ja tekstin luki ääneen kuoron altto Saara Hedlund”, kertoo väitöskirjatutkija Riikka Suhonen tutkijaryhmästä.

Tiede elää vuorovaikutuksesta, joka ulottuu tutkijayhteisöä laajemmille yleisöille. Tutkimuksessa voi myös rohkeasti testata uusia tiedeviestinnän muotoja. Koiton Laulua käsittelevän tiedeartikkelin pohjalta on jo järjestetty Erätauko-dialogeja ja sävelletty kuoroteos.

Tutkimustiedon avoimuus kerryttää tiedepääomaa

Aikuiskasvatusta kustantava Kvs-säätiö koordinoi meneillään olevaa, opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämää Sivistyksen teemavuotta. Sen yksi painopiste on ”tieteestä sivistykseksi”.

”Tutkimustiedon saavutettavuus edistää sivistyksellistä tasa-arvoa. Monipuolisella tiedeviestinnällä kasvatamme kansalaisten tiedepääomaa”,  toimitusjohtaja Lauri Tuomi sanoo.

Suomen tiedekustantajien liitto tuki äänitteen jälkituotantoa apurahalla, joka rahoitetaan tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla. Jälkituotannosta vastasi ääniteknikko Jukka Huuhtanen.

Lisätiedot

  • toimituspäällikkö Terhi Kouvo, terhi.kouvo@kvs.fi, 0400 396 437

Aikuiskasvatus

on tieteenalansa ainoa kotimainen vertaisarvioitu tiedejulkaisu. Sen kustantavat Kvs-säätiö ja Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura (ATS). Aikuiskasvatusta voi lukea vapaasti Journal.fi-palvelussa tuoreeltaan ja koko historialtaan. Se oli Vuoden tiedelehti -kilpailun finalisti vuosina 2022 ja 2023 ja sai Helsingin yliopiston aikuiskasvatustieteen opiskelijoilta Vuoden 2019 Aikuiskouluttajan tunnustuksen.

Siirry lukemaan Aikuiskasvatusta
Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Terhi Kouvo Toimituspäällikkö | Managing Editor +358 400 396 437 terhi.kouvo@kvs.fi
Back to top