Skip to Content
Ajankohtaista

”Nyt on annettu ääni heille, joita asia koskee”

Kirjoittaja: Seija Purhonen Julkaistu:

Kvs-säätiön projektipäällikkö, oppimisen ohjauksen asiantuntija Seija Purhonen työskentelee hankkeissa, joissa kehitetään maahanmuuttajien digiperustaitojen opetusta. Hän pitää tärkeänä, että julkisessa keskustelussa on vihdoin annettu ääni maahanmuuttajille itselleen.

Suomen somaliäitien kokemukset arjesta ja työmarkkinoille kiinnittymisestä -tutkimuksen esittely (13.2.2025) antoi kimmokkeen pohtia mm. näitä kysymyksiä: Millaista digitaitojen kehitystä tarvitaan julkisen asioinnin helpottamiseen? Millaista mahdollista tekoälyn tukea tarvitaan?

Tutkimuksessa käsiteltiin somaliäitien elämää laaja-alaisesti, arki ja työelämä yhteen nivoen. Somaliäitien työelämätilanteiden parantamiseksi tutkimuksen tekijät olivat liittäneet mukaan hienon kokoelman suosituksia, jotka liittyivät mm. tiedonkulkuun, ammatilliseen alavalintaan ja kulttuurisensitiivisempään palveluiden rakentamiseen.

Omat ystävät ja sukulaiset ovat Suomen somaliäitien mielestä heidän varsinainen TE-toimistonsa.
Somalialaistaustaisten äitien oman äänen ja työllisyyspalveluiden välille on rakennettava kuuntelevampi yhteys. Tutkimuksessa haastatellut äidit kommentoivat, että TE-toimiston avulla ei ole löytynyt työpaikkoja, vaan tukea koulutusten hakuun. Yksilöllisemmän, henkilön omaa ja perheen taustaa paremmin huomioivan työmarkkinapalvelun kehittämisen tarve on webinaarin puhujien mukaan huomattu.

Suomen somaliäitien digitaidoissa on paljon puutteita – suuri osa varhaiskasvatuksen viestinnästä digitaalista. Työmarkkinapalvelujen lisäksi kiinnitin huomiota samantyyppiseen ongelmatiikkaan varhaiskasvatuksessa. Tutkimuksessa tuli esille, että somalialaisessa kulttuurissa pienten lasten hoitamista kotona pidetään tärkeänä oman äidinkielen ja kulttuurin opettamiseksi ennen lapsen osallistumista suomenkieliseen varhaiskasvatukseen. Somalialaistaustaiset äidit eivät koe saavansa riittävästi tietoa varhaiskasvatuspalveluista etukäteen, eivätkä lapsen ollessa päiväkodissa: suuri osa viestinnästä on digitaalista ja äitien digitaidoissa on paljon puutteita. Digiasioissa tukeudutaan ystävien ja sukulaisten apuun.

Helsingin Sanomat nosti esiin tutkimuksesta vain päivähoitoon liittyvät kokemukset ja kipukohdat. Niillä luotiin iltapäivälehtien tyyliin kohua lasten kotihoidon pitkästä kestosta ja äitien haluttomuudesta viedä lapsi päiväkotiin.

Toiveena digiperustaitojen koulutusta – kokeilussa tekoälykäännöksiä tiedonkulun tueksi.
Vantaan kaupunki kokeilee parhaillaan tekoälykäännöksiä tiedonkulun tueksi. Mielestäni käännösten lisäksi tarvitaan tutkimuksessa haastateltujen äitienkin peräänkuuluttamaa digiperustaitojen koulutusta erilaisten asiointitarpeiden hoitamiseksi ja yhteistyön tueksi asiointitilanteisiin. Oman asioinnin mahdollisuuksia tai asiointijärjestelmien toimintaa ei ole helppo avata henkilölle vain kääntämällä jokin käsite.

Voisiko myös tekoälyä hyödyntää niin, että tulevaisuudessa esimerkiksi asiantuntijoiden ja maahan muuttaneiden asiakkaiden välisiä keskusteluita voitaisiin käydä tekoälyavusteisesti? Voisiko asiantuntija selittää tekoälyn avulla esimerkiksi mikä työmarkkinatuki on ja miten se toimii? Näitäkin mahdollisuuksia voitaisiin selvittää kysymällä heiltä, joita asia koskee.

Tärkein havaintoni tutkimuksessa ja webinaarissa olikin: ”Nyt on annettu ääni heille, joita asia koskee.”

 

Lisätietoja: Suomen somaliäitien kokemukset arjesta ja työmarkkinoille kiinnittymisestä

E2 Tutkimus selvitti kotona lapsiaan hoitavien somaliäitien näkemyksiä arjesta ja työelämästä. Tutkimus perustui somaliäitien ja kansalaisjärjestöissä työskentelevien somalitaustaisten työntekijöiden laadulliseen haastatteluaineistoon. Haastattelut tehtiin pääkaupunkiseudulla kesä-joulukuussa 2024. Lisäksi tammikuussa 2025 haastateltiin kolme kansalaisjärjestöissä toimivaa somalitaustaista työntekijää.

Työn rahoitti Ami-säätiö. Tutkimuksen tekivät väitöskirjatutkija, YTM Eija Eronen ja vanhempi tutkija, VTT Rolle Alho E2 Tutkimuksesta.

Lisätietoja tutkimuksesta ja linkki tutkimusjulkaisuun (siirryt E2 Tutkimus-sivustolle).

Kuva: Andres Urena/Unsplash

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Seija Purhonen Projektipäällikkö, oppimisen ohjauksen asiantuntija | Project Manager, Specialist on Learning Guidance +358 40 940 2849 seija.purhonen@kvs.fi
Back to top