Asukkaiden toiveet toteutuvat elinikäisen oppimisen kiertotalouskorttelissa
Julkaistu:Jätkäsaareen rakentuu elinikäisen oppimisen yhteisöllinen ja ylisukupolvinen kiertotalouskortteli. Alueen asukkaat osallistuvat aktiivisesti korttelin kehittämiseen.
Asukkaiden tarpeet ja toiveet ovat kiertotalouskorttelin suunnittelun keskiössä. Kiertotalouskorttelista tulee kestävän kaupunkielämän keskus, joka vastaa paikallisten odotuksia.
“Kiertotalouskorttelissa kylä palaa kaupunkiin – kylä yhteisöllisen asumisen vanhimpana muotona ja kiertotalous myös maailman vanhimpana taloutena”, Yrjö ja Hanna -säätiön kestävän tulevaisuuden ohjelmajohtaja Kimmo Rönkä kuvailee.
Kiertotalouskorttelissa eri yhteisöt elävät rinnakkain.
“Jätkäsaaren yhteisölliseen ja ylisukupolviseen kiertotalouskortteliin tulee kolmenlaisia yhteisöjä: perheitä, senioreita ja alle 30-vuotiaita työssäkäyviä nuoria”, Kimmo Rönkä kertoo.
Kvs-säätiö ja Etelä-Helsingin kansalaisopisto ovat mukana kiertotalouskorttelin hankkeessa yhdessä Yrjö ja Hanna -säätiön, NAL Asuntojen ja korttelin rakennuttajan YIT:n kanssa. Lopullinen päätös Kvs-säätiön ja Etelä-Helsingin kansalaisopiston roolista kiertotalouskorttelissa tarkentuu myöhemmin.
Asukkaiden toiveet esiin työpajoissa
Kvs-säätiö ja Etelä-Helsingin kansalaisopisto järjestivät työpajojen sarjan Jätkäsaaren kirjastossa ja Sukupolvienkorttelin asukastiloissa yhdessä Yrjö ja Hanna -säätiön kanssa. Työpajoihin osallistui kaiken ikäisiä Jätkäsaaren ja lähialueiden asukkaita. Asukkaiden toiveissa korostui etenkin alueen harrastusmahdollisuuksien monipuolistaminen ja luonnon lisääminen kaupunkiympäristöön.
Kuva: Asukkaiden toiveita kiertotalouskortteliin liittyen.
”Kurssi-ideoita käydään läpi useamman kerran vuodessa ja työpajoissakin kerätyistä ideoista on tarkoitus valikoida testattavia kursseja täydentämään olemassa olevaa kurssitarjontaa”, Etelä-Helsingin kansalaisopiston rehtori Mia Talikka kommentoi.
Yhdessä oppimista kiertotalouskorttelin Sivistyskulmassa
Sivistyskulma on kohtaamispaikka kaikille sivistyksen ystäville. Sivistyskulmassa kohdataan ja opitaan, kyseenalaistetaan ja arvioidaan – sivistyksen teemoja lähestytään rohkeasti ja uteliaasti.
“Olemme jo aiemmin kehittäneet Sivistyskulma-toimintamallin, jonka avulla olemme edistäneet mm. tietoutta kestävästä kehityksestä ja vihreästä siirtymästä. Kortteli tarjoaa puitteet tuoda tämän konsepti osaksi uudenlaista kansalaisopistomme oppimisympäristöä”, Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi kertoo.
Toistaiseksi Sivistyskulma on toiminut vaihtuvissa tiloissa ja digitaalisissa ympäristöissä. Jätkäsaaren kiertotalouskorttelissa Sivistyskulma saa pysyvät tilat.
“Kansanvalistusseuran operoiman Sivistyskulman avulla kiertotalouskorttelin tulevat asukkaat voivat tutustua ja harjoitella kestävää kiertotalouselämää. Kortteliin tulee erilaisia tiloja vaatteiden, huonekalujen sekä koneiden ja laitteiden korjaamista varten. Yhteisöllisyys on yhdessä tekemistä, yhdessä toimimista ja myös yhdessä oppimista”, Kimmo Rönkä täydentää.
“On hienoa, että koko kortteli rakentuu kiertotalousperiaatteelle. Tämä ajatus ylisukupolvisesta korttelista, jossa on sivistyskulma ja oppimisympäristöt oli houkutteleva ajatus”, Lauri Tuomi sanoo.
Teksti: Joanna Hamberg
Lue lisää aiheesta
Elinikäisen oppimisen kiertotalouskortteli – yhdessä kohti kestävää tulevaisuutta (25.10.2023)