Skip to Content
Kahden kansan välissä

Palestiina pakottaa etsimään vastauksia

Julkaistu:

Palestiina jätti ensikertalaisen mieleen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, kirjoittaa Katriina Palo-Närhinen. Työpari tosin tiesi tämän jo ennalta - Kvs-säätiön Palestiina-hanke oli vienyt hänet kentälle aiemminkin

Istuin kahvilassa Jeesuksen syntymäkirkon viereisellä aukiolla Betlehemissä. Olin juuri käynyt seuraamassa ortodoksisia kirkonmenoja kirkon sisällä, ja nyt kahvilan ohi vaelsi ryhmä katolisia nunnia – arvatenkin pyhiinvaelluksella samaan kirkkoon. Samassa korviin kantautui kaiuttimista muslimien rukouskutsu.

Elämä kaduilla jatkui tasaisena kuhinana ympärilläni, kun kolme uskontoa sulautui rauhaisasti Betlehemin kaupunkikuvaan ja äänimaisemaan. Tällaista oli arki keskellä juutalaisvaltio Israelin kovaotteisesti miehittämää Palestiinaa. Mikä ristiriita.

Totuus ja sen tulkinnat

Vastaaviin ristiriitoihin törmäsin monesti työmatkalla Betlehemissä. Matka oli osa Kvs-säätiön hanketta Kattava medialukutaito-opetus Palestiinassa. Tehtävämme oli täydennyskouluttaa 13:a yliopisto-opettajaa Betlehemin yliopistossa.

”Tämän jälkeen et ole entiselläsi”, työparini oli sanonut minulle Suomessa – ja oli oikeassa.

Fiksujen ja huumorintajuisten kurssilaisten kanssa keskustelut pureutuivat syvälle itse aiheisiin ja aiheiden ulkopuolelle. Eräänä päivänä keskustelimme pitkään median objektiivisuudesta sekä totuuden ja medialukutaidon käsitteistä. Aukotonta, yhteistä ymmärrystä teemoista ei löytynyt kurssilaisten kesken, enkä itse jakanut kaikkien käsitystä totuudesta.

Etsimme yhtä totuutta, mutta päädyimme useisiin tulkintoihin totuudesta. Jäin pohtimaan totuutta ja sen eri tulkintojen vaikutusta polarisoituneessa maailmassa. Tulkintojen ristiriitaa ei ratkaista ehkä koskaan, mutta rakentavalla keskustelulla siihen saisi ainakin paremmat eväät.

Pintaraapaisu ei riitä

Kaikkiaan viikko Betlehemissä oli upea kokemus. Samalla oli turhauttavaa huomata, että tutustuessani uuteen kulttuuriin lopulta vain tajuan, kuinka vähän siitä vielä tiedän ja ymmärrän. Ristiriitaista sekin. Haen edelleen vastauksia kysymyksiin, joihin en ole saanut vastausta. Arabian kielen opintoni ovat nyt aluilla. Historian olen jo kerrannut.

Katriina Palo-Närhinen

  • osallistui Kattava medialukutaito-opetus Palestiinassa -hankkeen ensimmäiseen koulutukseen kesäkuussa 2023
  • työskentelee Kvs-säätiössä Elm Magazinen päätoimittajana ja viestintäasiantuntijana
Jaa artikkeli
Back to top