Skip to Content

Vain reilun viikon päästä medialukutaitokurssin päättymisestä pitkään jännittynyt tilanne Palestiinassa kiristyi sodaksi. Kuva: Susanna Vilpponen

Kahden kansan välissä

Toivoa tulevaisuuteen sodan keskellä

Julkaistu:

Vain reilun viikon päästä medialukutaitokurssin päättymisestä pitkään jännittynyt tilanne Palestiinassa kiristyi sodaksi. Kuva: Susanna Vilpponen

Juttelin nuorten betlehemiläisten yliopisto-opiskelijoiden kanssa heidän ajatuksistaan tulevaisuudesta syyskuun lopulla. Olimme juuri päättäneet viikon mittaisen yhteisen medialukutaitokurssin. Päällimmäiseksi mieleeni jäi miehityksen alla elävien nuorten toiveikas usko tilanteen parantumisesta. Toivoa oli myös työllistymisestä, vaikka Palestiinan työllisyystilanne ei ole näyttänyt pitkiin aikoihin hyvältä.

Nuoret kertoivat, kuinka elämä Betlehemissä on rauhallisempaa kuin monilla konfliktiherkemmillä seuduilla Palestiinassa. He ovat jo tottuneet pitkään kestäneeseen miehitykseen. Se ei tosin ollut erään nuoren mielestä positiivista – päinvastoin. Miehitys ei saisi tuntua normaalilta, mutta nuorille se on ollut arkea koko heidän elämänsä ajan.

Israel-Palestiina konflikti nousikin toistuvasti esiin luokkahuoneessa käydyissä keskusteluissa, oli oppitunnin aihe mikä hyvänsä. Silti tuskin kukaan olisi osannut arvata, että reilun viikon päästä kurssin päättymisestä alkaisi sota. Lokakuun 7. päivänä Israel julisti sotatilan, sen jälkeen kun palestiinalainen äärijärjestö Hamas teki laajan yllätyshyökkäyksen Israeliin. Silloin minä olin jo kotona Suomessa, nuoret sodan keskellä. Juuri tapaamani nuorten elämä muuttui hetkessä.

Tekstiä kirjoittaessani hyökkäykset jatkuvat puolin ja toisin. Tapahtumaketju tulee varmasti vaikuttamaan palestiinalaisten ja israelilaisten väleihin vielä aiempaa enemmän.

Tilanne saa miettimään, kuinka kauempana asuvat opiskelijat pääsevät nyt yliopistolle? Erään Hebronissa asuvan opiskelijan täytyy lähteä yliopistolle kuudelta aamulla, jotta hän ehtisi yhdeksältä alkavalle luennolle. Kuitenkin usein hän on yliopistolla jo seitsemältä. On kuitenkin ennakoitava ja lähdettävä ajoissa, sillä matkan varrelle voi tulla esimerkiksi lentäviä checkpointteja eli Israelin armeijan perustamia liikkuvia kulunvalvontapisteitä. Jatkossa matkanteko voi muuttua entistä arvaamattomammaksi.

Pohdin myös, riittävätkö nuorten voimavarat opintoihin keskittymiseen, kun heidän ympärillään oleva maailma on tulessa. Kuinka nuoret säilyttävät toiveen työllistymisestä ja luottamuksen hyvästä elämästä lisääntyneen epävarmuuden keskellä?

Täytyy vain toivoa, että kaiken kaaoksen keskellä, ja etenkin sen jälkeen, syyskuun lopun toiveikas ja valoisa usko paremmasta tulevaisuudesta säilyy ja muuttuu todeksi mahdollisimman pian.

Susanna Vilpponen

  • vapaa toimittaja, joka haluaa tuoda myös ne äänet esiin, joita ei tavallisesti kuulla.
  • osallistui Kattava medialukutaito-opetus Palestiinassa -hankkeen lähiopetukseen Betlehemissä syyskuussa 2023
  • Mitä mielessä?: ”Munakoisofanina Palestiina on taivas. Jokapäiväinen baba ganoush munakoisotahna aamuin illoin piti koisoisen sydämen kylläisenä. Uusi ihana makumuisto syntyi ”knäfestä” (knafeh) eli siirappiliemellä ja rapealla taikinalla päällystetystä juustosta. Rasvaa jälkiruuassa on noin 150%, mutta mikä voikaan olla sen parempaa!”
Jaa artikkeli
Back to top