Skip to Content
Ajankohtaista

Kuinka voimaannuttaa ihmisiä toimimaan muutoksen hyväksi?

Julkaistu:

Bildung-projektin uuden ”Sustainability and Bildung” -julkaisun mukaan koulutuksen tulisi herkistää ihmiset toimimaan vastuullisesti ja kyseenalaistamaan asioita, jotta se toteuttaisi uudistavaa tehtäväänsä.

Kestävä kehitys on yksi tämän vuosisadan kriittisimpiä kysymyksiä.

Bildung Erasmus+ -projektin uusi julkaisu Sustainability and Bildung pohtii, miten voisimme hyödyntää ja yhdistää lähestymistapoja, joita on jo saatavilla. Bildung-käsitteellä viitataan kokonaisvaltaiseen näkemykseen ihmisistä ja oppimisesta. Siten se tarjoaa ainutkertaisen ja monimuotoisen näkökulman aiheeseen.

Bildung-projektissa Bildung-käsite määritellään seuraavasti: Bildung on yksilön kypsymisprosessi, joka yhdistää koulutuksen, kasvatuksen, tiedon, kulttuurin ja vastuun ihmisistä ja maapallosta. Bildung-käsitteestä voidaan käyttää myös suomenkielistä termiä sivistys, joka on merkitykseltään lähellä sitä.

Uusi julkaisu tarkastelee Bildung-konseptia kestävän kehityksen viitekehyksessä ja pohtii, mitä se voi tarjota aikuiskoulutuksen vihreälle siirtymälle.

Kestävän kehityksen koulutus (Education for Sustainable Development, ESD) pyrkii herkistämään oppijoita toimimaan vastuullisesti ja kyseenalaistamaan asioita. Näin koulutus toteuttavaa uudistavaa (transformative) tehtävää. Ihmiset oppivat paremmin ymmärtämään oman elämäntapansa yhteydet ilmastoon ja ympäristöön, ja he voivat vetää johtopäätöksiä, jotka vaikuttavat heidän tulevaan (poliittiseen) toimintaansa ja kulutukseen.

Neljä käytännön esimerkkiä havainnollistaa, kuinka ihmiset onnistuivat vähentämään ilmastojalanjälkeään ja suojelemaan kulttuurista pääomaa, sekä kuinka muita heikommassa asemassa olevat naiset kasvattivat kotitaloutensa tuloja ympäristöystävällisesti.

Julkaisu sisältää myös suosituksia päättäjille, miten tukea aikuisten oppimista ja tuoda yhteen ihmisiä eri taustoista, kuinka voidaan rakentaa siltoja eri toimijoiden välille ja miten luodaan yhteisen kanssakäymisen paikkoja.

Julkaisun ovat kirjoittaneet Uwe Gartenschlaeger (DVV International) ja Viorica Goras-Postica (Pro Didactica). Kirjoittamisessa ovat avustaneet Lidwien Vos de Wal, Greeta Singh, Christoph Jost ja Anja Thöne.

Tutustu Bildung-projektiin suomeksi Kvs:n sivuilla

Lue Sustainability & Bildung -julkaisu ja sen suomenkielinen lyhennelmä EAEAn verkkosivustolla.

***

Bildung Erasmus+ -projekti tarkastelee kokonaisvaltaisen Bildung-käsitteen soveltamismahdollisuuksia eurooppalaisessa aikuiskoulutuksessa. Projektissa tarkastellaan konseptia demokratian, digitalisaation, kestävän kehityksen ja perustaitojen näkökulmasta. Seuraa projektia sosiaalisessa mediassa: #BildungALE

Erasmus+ logo

Jaa artikkeli
Back to top