Skip to Content
Projekti

#Vertaisarvioin-kampanja

Toteutusaika: 10/2024–05/2025

Hankkeen taustatiedot

#Vertaisarvioin on tiedeyhteisön somekampanja, joka tekee näkyväksi tutkimuksen tärkeiden mutta usein näkymättömien laadunvarmistajien työtä kolmella kielellä. Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) toteuttaa kampanjan Suomen tiedekustantajien liiton toimeksiannosta.

#Vertaisarvioin kutsuu tiedeyhteisön taustajoukkoineen tekemään näkyväksi tutkimuksen laadunvarmistusta. Vertaisarviointi on tutkijoiden välistä dialogia, välttämätöntä, mutta usein näkymätöntä talkootyötä.

Voit osallistua kampanjaan omana itsenäsi tai yhteisön, kuten tiedejulkaisun tai yhdistyksen, voimin. Jokainen ääni tarvitaan mukaan vahvistamaan viestiämme. Voit viestiä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Viestimme kuuluu, että vertaisarvioinnin on oltava tutkijaa meritoivaa työtä, sillä

  • tiedettä ei ole ilman vertaisarviointia
  • tiede perustuu yhteisön tekemään vertaisarviointiin
  • vertaisarviointi on joukkoistamista vertaansa vailla.

Kampanjan tavoitteet kohderyhmittäin ovat seuraavat:

  • Tutkijat saavat vertaistukea, näkyvyyttä ja arvostusta työlleen tutkimuksen laadunvarmistajina.
  • Yliopistopäättäjät saavat ymmärrystä käyttää omaa valtaansa tilanteen parantamiseksi.
  • Koulutuspoliitikot saavat tietoa ja ymmärrystä tutkimuksen aseman vahvistamiseen yhteiskunnassa.
  • Tutkimuksesta kiinnostuneet kansalaiset saavat laajempaa ymmärrystä tutkimustyön monitasoisuudesta.

#Vertaisarvioin-kampanja käynnistyi osana kaikille avointa, Kvs-säätiön koordinoimaa Sivistyksen teemavuotta. Se näkyy tiedeyhteisön julkaisuissa, viestintäkanavissa ja tapahtumissa.

Graafikko Pekka Piipon suunnittelemat helppokäyttöiset somemateriaalit muovautuvat omiin tarpeisiisi.  Kampanjalogot sopivat viestintään myös painotuotteissa. Kampanjatunnus symboloi palautteen antamista ja vastaanottamista.

Näin pääset mukaan

Mukana kampanjassa

  • Aikuiskasvatuksen tutkimusseura kehittää alan kansallista ja kansainvälistä tieteellistä tutkimusta, osallistuu alan tiede- ja koulutuspolitiikkaan sekä vahvistaa tutkijoiden, käytännön toimijoiden ja politiikantekijöiden välistä vuoropuhelua. Tieteellinen yhdistys on perustettu vuonna 1940.
  • Aikuiskasvatus on tieteenalansa ainoa kotimainen vertaisarvioitu tiedelehti. Avoimesti verkossa ilmestyvää ja koko julkaisuhistorialtaan digitoitua julkaisua kustantavat Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) ja Aikuiskasvatuksen Tutkimusseura (ATS).
  • Ainedidaktiikka-lehti julkaisee tutkimuksia, joissa tarkastellaan eri tiedonalojen opettamista, opiskelua ja oppimista sekä tiedonalojen luonnetta kaikilla opetuksen ja kasvatuksen tasoilla.
  • Apples – Journal of Applied Language Studies is a peer reviewed international Open Access journal housed by the Language Campus at the University of Jyväskylä. It transgresses invites submissions that broadly relate to issues of language in society.
  • Ennen ja nyt –  Historian tietosanomat on historiatieteellinen aikakauskirja, joka julkaisee vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita, katsauksia ja näkökulmia sekä kirja-arvosteluja suomeksi, englanniksi sekä sopimuksen mukaan muilla kielillä. Vuonna 2001 perustettu voittoa tavoittelematon julkaisu on täysin avoin. Sen Jufo-luokitus on 1.  Aikakauskirjaa julkaisevat Historiallinen Yhdistys ry, Suomen Historiallinen Seura ry ja Turun Historiallinen Yhdistys ry.
  • Etnomusikologian vuosikirja on kotimainen musiikintutkimuksen vertaisarvioitu julkaisu, joka on ilmestynyt vuodesta 1986. Vuodesta 2010 lähtien se on ollut avoin verkkojulkaisu. Vuosikirjaa julkaisee Suomen Etnomusikologinen Seura ry.
  • Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta on tutkimus- ja koulutusyksikkö.
  • Historiallinen Aikakauskirja on historian tutkijoita ja historian ystäviä yhdistävä tieteellinen lehti, joka on julkaissut uusinta historiantutkimusta vuodesta 1903.
  • Informaatiotutkimus on alansa ainoa kotimainen tieteellinen julkaisu. Informaatiotutkimuksen yhdistyksen kustantama tieteellinen aikakausjulkaisu on ilmestynyt vuodesta 1981 lähtien.
  • Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö (Itla) edistää ja tukee Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja asemaa sekä hyvää tulevaisuutta. Itlan julkaisema Kasvun tuki on vertaisarvioitu, avoin lapsiin ja perhesiin kytkeytyviä ilmiöitä tarkasteleva tiedejulkaisu.
  • J@rgonia on vertaisarvioitu, avoin verkkojulkaisu, joka on tarkoitettu kulttuureja, historiaa ja perinnettä tutkivien julkaisukanavaksi.
  • Kasvatus on Suomen kasvatustieteellisen seuran julkaisema ja Koulutuksen tutkimuslaitoksen kustantama tieteellinen aikakauskirja, joka antaa tietoa uusimmasta kasvatustieteellisestä tutkimuksesta. Julkaisussa ilmestyy vuosittain liki 30 ajankohtaista alkuperäisartikkelia ja -katsausta. Lisäksi julkaistaan lyhyempiä kirjoituksia, puheenvuoroja, uutisia ja kirja-arvosteluja.
  • Koulutuksen tutkimuslaitos (KTL) tekee kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettua monitieteistä koulutustutkimusta. Jyväskylän yliopiston yhteydessä toimivan laitoksen tutkimus ulottuu perusopetuksesta korkeakoulutukseen, aikuisten oppimiseen sekä työelämän ja koulutuksen suhteisiin.
  • Kulttuurintutkimus on Vuoden 2024  tiedelehti. Monitieteinen vertaisarvioitu julkaisu esittelee ja analysoi kulttuuria Suomessa,
  • Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta virittää tieteen ja taiteen vuoropuhelua opinnoissa, tutkimuksessa ja taiteessa sekä yhteistyössä yhteiskunnan eri tahojen kanssa.
  • Muinaistutkija on Suomen arkeologisen seuran julkaisema lehti, joka julkaisee arkeologista tutkimusta ja muita arkeologiaa käsitteleviä tekstejä kotimaisilla kielillä.
  • Ortodoksia on ortodoksisen kirkon teologiaan, kulttuuriin ja perinteisiin keskittyvä vertaisarvioitu aikakauskirja. Sitä julkaisevat Ortodoksisten Pappien Liitto ja Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen teologian koulutusohjelma yhteistyössä Karjalan Teologisen Seuran kanssa.
  • Puhe ja kieli on puheen, kielen ja vuorovaikutuksen tutkimuksen vertaisarvioitu julkaisu. Sitä julkaisee Puheen ja kielen tutkimuksen yhdistys. Julkaisun kattamat tutkimusalueet ovat 1) puhe, ääni , kieli ja viestintä, 2) kielellinen ja kehollinen vuorovaikutus sekä 3) edellisten kehitykseen, poikkeavuuksiin ja kuntoutukseen liittyvä tutkimus.
  • Sivistystyön vapaus ja vastuu (SVV) on vapaan sivistystyön tutkimuksen yhteistyöohjelma, jota koordinoi Vapaa sivistystyö ry. Sen toimintaa organisoivassa ryhmässä on edustus Tampereen ja Itä-Suomen yliopistoista, Åbo Akademista sekä vapaan sivistystyön keskusjärjestöistä ja oppilaitoksista.
  • Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti käsittelee terveyteen, sairauteen ja hyvinvointiin kytkeytyviä aiheita yhteiskunnallisesta näkökulmasta.
  • Sosiaalipedagogiikka on vertaisarvioitu julkaisu, jossa on sosiaalipedagogiikan teoriaa ja tutkimusta sekä muita sosiaalipedagogisesti kiinnostavia aihealueita käsitteleviä tiedeartikkeleita, vertaisarvioimattomia katsauksia, sosiaalipedagogisia käytäntöjä käsitteleviä käytäntökuvauksia, kirja-arviointeja ja puheenvuoroja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisua kustantaa Suomen sosiaalipedagoginen seura ry, joka edistää sosiaalipedagogista tutkimusta ja keskustelua sekä yhdistää tutkimuksen ja käytännön toimijoita. Se järjestää myös Sosiaalipedagogiikan päivät.
  • Sosiologia on neljästi vuodessa ilmestyvä yhteiskuntatieteellinen aikakauslehti, jota julkaisee The Westermarck Society ry.
  • Sukupuolentutkimus–Genusforskning  julkaisee vertaisarvioitujen artikkeleiden lisäksi ajankohtaisia puheenvuoroja, puheenjohtajilta-palstaa, hankepuheenvuoroja, lektioita ja kirja-arvioita suomeksi ja ruotsiksi.Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa.
  • Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry (SKTI) vahvistaa kulttuuri- ja tiedeinstituuttien yhteistyötä sekä avustaa instituutteja edunvalvonnassa, hallintopalveluissa ja kotimaan viestinnässä. Instituutit edistävät suomalaisen taiteen, kulttuurin ja tieteen kansainvälistä liikkuvuutta, näkyvyyttä ja yhteistyötä. Verkostoon kuuluu 17 instituuttia ympäri maailmaa.
  • Suomen musiikkitieteellinen seura on vuonna 1916 perustettu tieteellinen yhdistys, joka edistää suomalaista musiikintutkimusta ja toimii Suomen musiikkielämän hyväksi levittämällä tutkittua tietoa musiikista ja musiikkikulttuureista.
  • Suomen Telelääketieteen ja e-Health seura on vaikuttaja ja suunnannäyttäjä telemedisiinan ja e-Healthin alueella Suomessa ja kansainvälisesti. FinJeHeW on Suomen Telelääketieteen ja e-Health-seuran ja Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojenkäsittely-yhdistyksen julkaisema tieteellinen lehti.
  • Suomen tiedekustantajien liitto vahvistaa tiedejulkaisujen, tutkitun tiedon ja kotimaisten kielten asemaa yhteiskunnassa. Se huolehtii kotimaisten tiedekustantajien ja -julkaisijoiden eduista tekijänoikeuskysymyksissä ja muissa tiedekustantamisen ja -julkaisemisen asioissa. Liitto vaalii kotimaisten tiedekustantajien ja -editorien yhteistyötä, ammattitaitoa ja verkostoja järjestämällä koulutuksia ja opintomatkoja. Se jakaa apurahoja, avustuksia ja palkintoja.
  • Taideyliopisto antaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden ja kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto syntyi vuonna 2013 Kuvataideakatemian, Sibelius-Akatemian ja Teatterikorkeakoulun yhdistymisen myötä.
  • Tampere University Press (TUP) julkaisee vertaisarvioituja monografioita ja toimitettuja teoksia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kustantamon profiiliin kuuluvat yhteiskunta- ja kasvatustieteet sekä humanistiset tieteet. Tiimanttimallin Open Access -kustantajan teokset ovat avoimesti verkossa, ja julkaiseminen on kirjoittajille maksutonta.
  • Tiedepolitiikka on kertaa vuodessa ilmestyvä vertaisarvioitu tieteellinen aikakauslehti. Välittömästi avointa verkkojulkaisua julkaisee Edistyksellinen tiedeliitto ry.
  • Tieteentekijät on tieteen, tutkimuksen ja korkeakouluopetuksen parissa työskentelevien aktiivinen ammattiliitto.
  • Työelämän tutkimuskeskus tekee tasokasta työelämän tutkimusta ja toteuttaa yhteiskunnallista vuorovaikutusta työelämän eri alueilla tutkimukseen ja kehittämistyöhön pohjautuen edistäen kestävää työelämää. Keskus kuuluu Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan.
  • Työelämän tutkimus edistää työelämään ja työyhteiskuntaan kohdistuvaa tutkimusta, keskustelua ja kehittämistä. Lehteä julkaisee Työelämän tutkimusyhdistys ry. Vuodesta 2003 ilmestynyt julkaisu on laaja-alainen ja poikkitieteellinen tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden foorumi.
  • Työterveyslaitos tutkii työelämään, työn, työhyvinvoinnin ja työkykyisyyden ja työurien näkökulmista monitieteisesti työtä ja työpaikkoja kehittäen.
  • Valtiotieteellinen yhdistys edistää valtiotieteellistä tutkimusta ja alan kysymysten harrastusta Suomessa sekä osallistuu alan kansainvälisen tiedekentän toimintaan. Aktiiviseen julkaisutoimintaan kuuluvat esimerkiksi vertaisarvioitu Politiikka-tiedelehti, Politiikasta-verkkolehti ja kirjasarjoja.

Tutustu kampanjan kasvoihin

Tuija Saresma: ”Rohkeus vie tiedettä ja taidetta eteenpäin”

Kulttuurintutkimuksen professori Tuija Saresma tutkii polarisoitunutta keskustelukulttuuria ja saa artikkeleiden arviointipyyntöjä ulkomaita myöten, onhan ilmiö kansainvälinen.

Lue haastattelu

Juhani Knuuti: ”Yhtään tieteellistä artikkelia ei hyväksytä painettavaksi ilman vertaisarviointia”

Professori Juhani Knuuti kantaa huolta siitä, että vertaisarviointi on kriisiytymässä, sillä artikkeleita julkaistaan miljoonittain, ja on yhä vaikeampi löytää vapaaehtoisia arvioimaan käsikirjoituksia.

Lue haastattelu

Tuomas Forsberg: ”Tarvitsemme lisää tutkimusta itse vertaisarvioinnista”

Kokemus on opettanut kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsbergiä arvioimaan tutkimuksia niiden omilla ehdoilla eikä omien kriteereiden valossa.

Lue haastattelu

Janne Kotiaho: ”Vakavasti tehtäväänsä suhtautuva arvioija saattaa nostaa artikkelin uudelle tasolle”

Ekologian professori Janne Kotiaho suostuu arvioimaan enää tieteen huippusarjoihin lähetettyjä käsikirjoituksia, sillä yhä kiihtyvä julkaisutahti kuormittaa liikaa kaikkia.

Lue haastattelu

Leena-Maija Rossi: ”Vertaisarvioinnit ovat kaksisuuntaisia akateemisia lahjoja”

Sukupuolentutkimuksen professori raivaa täydestä kalenteristaan tilaa tieteellisten käsikirjoitusten arvioimiselle, sillä silloin voi oppia itsekin uutta.

Lue haastattelu

Johanna Vuorelma: ”Vertaisarviointi on tieteen keskeisintä ydintä”

Vertaisarvioinnin avulla varmistetaan, että julkaistava tutkimus vie tieteellistä tietoa eteenpäin mahdollisimman kestävällä pohjalla, sanoo politiikan tutkija Johanna Vuorelma.

Lue haastattelu

Yhteystiedot

Terhi Kouvo Toimituspäällikkö | Managing Editor +358 400 396 437 terhi.kouvo@kvs.fi

Hankkeen taustatiedot

Hanke: 
#Vertaisarvioin-kampanja

Koordinaattori:
Kansanvalistusseura sr.

Kvs:n asiantuntemus:
koordinointi ja viestintä, toimituspäällikkö Terhi Kouvo

Kumppanit:
Suomen tiedekustantajien liitto

Kampanjan visuaalinen ilme: 
Studio Pekka Piippo

Tutkijoiden henkilöesittelyt:
Suvi Ruotsi / Oy Metamorphosis Ab

Rahoitus:
Suomen tiedekustantajien liitto 10 000 €

Back to top