Skip to Content
Länsirannan muuri, johon maalattu muraali journalisti Shireen Abu Aklehista.

Betlehemissä mutkittelee liikkumista rajoittava muuri, johon oli ikuistettu syyskuussa 2023 tunnettu palestiinalainen journalisti Shireen Abu Akleh. Abu Akleh kuoli israelilaissotilaan luoteihin, kun hän oli raportoimassa Jeninin pakolaisleirillä Länsirannalla toukokuussa 2022. Kuva: Veera Pennanen

Kahden kansan välissä

Kontekstina miehitys

Julkaistu:

Betlehemissä mutkittelee liikkumista rajoittava muuri, johon oli ikuistettu syyskuussa 2023 tunnettu palestiinalainen journalisti Shireen Abu Akleh. Abu Akleh kuoli israelilaissotilaan luoteihin, kun hän oli raportoimassa Jeninin pakolaisleirillä Länsirannalla toukokuussa 2022. Kuva: Veera Pennanen

Aika Palestiinassa sai pohtimaan, kuinka hyvin suomalainen media on onnistunut kontekstoimaan tapahtumia Lähi-idässä, kirjoittaa Palestiinassa vapaaehtoisena kouluttajana toiminut Veera Pennanen.

”Meidän kontekstimme on miehitys.”

Näin totesi yksi opiskelijoista Betlehemin yliopiston kampuksella Länsirannalla syys-lokakuussa.

Olin turhaan pelännyt, että lounaan jälkeinen lyhyt osuus, jossa käsiteltiin länsimaisen journalismin eettisiä periaatteita, ei juuri innostaisi Betlehemin yliopiston journalismin opiskelijoita.

Päinvastoin.

Opiskelijat nojautuivat eteenpäin keskittyneesti, ja luokkahuoneeseen laskeutui hiljaisuus.

Olin päättänyt käsitellä aihettamme suomalaisten Journalistin ohjeiden kautta. Mukana oli esimerkkejä muun muassa toimittajan ammatillisesta asemasta Suomessa, yksityisestä ja julkisesta sekä virheiden korjaamisesta sekä samanaikaisesta kuulemisesta.

Vaikka opiskelijat tunnistivat Journalistin ohjeista universaaleja periaatteita, heidän oli erityisen vaikea ymmärtää samanaikaista kuulemista.

”Miehitys määrää sen, kuinka voimme uutisoida”, totesi toinen opiskelija.

Kolmas opiskelija konkretisoi asiaa arkielämän esimerkin kautta. Esimerkiksi tilanteessa, jossa Israelin armeijan joukot pidättävät palestiinalaisen siviilin, armeijan kommentin saaminen olisi heidän mukaansa mahdotonta.

Lisäksi tällaisen kommentin saaminen ja sen julkaisu voisi yhteisön silmissä näyttää siltä, että jutun julkaissut toimittaja hyväksyisi miehityksen, neljäs kuvaili.

Tässä kohtaa on hyvä mainita, että miehitetyllä Länsirannalla on käytössä kaksi oikeusjärjestelmää: siviilioikeus alueella asuville Israelin kansalaisille ja sotaoikeus palestiinalaisille.

Miehityksen vaikutukset eivät rajoitu oikeusjärjestelmään, vaan ne läpileikkaavat yksilön elämän perusoikeudet -ja tarpeet vauvasta vaariin.

Esimerkiksi ihmisten vapaata liikkumista on rajoitettu. Käytännössä se voi esimerkiksi toimittajan kohdalla tarkoittaa sitä, että hän ei pääse raportoimaan tapahtumapaikalta, koska esimerkiksi tarkastuspisteeltä ei päästetä ketään läpi.

Medialukutaito-opetusviikon opiskelijoiden kommentit ja käymämme keskustelut ovat olleet usein mielessäni viime kuukausina, kun väkivalta Gazassa jatkuu jatkumistaan.

Betlehemin matka ja sen kohtaamiset on saanut minut pohtimaan ennen kaikkea suomalaisen median onnistumisia ja epäonnistumisia Gazan tapahtumien kontekstoinnissa.

Veera Pennanen

  • ulkomaan aiheisiin erikoistunut multimediatoimittaja, joka työskentelee Ylellä ajankohtaisaiheiden parissa.
  • kouluttanut Palestiinassa muun muassa ihmisoikeuksia ja kuvajournalismia.
  • Palestiinassa häntä viehättää ihmisten sydämellisyys ja ylpeys kulttuuristaan.

 

Jaa artikkeli
Back to top