Nuoriso tutkimuksen kuvassa -lukupiirissä puhutaan tulevaisuudesta
- Alkaa:
- Päättyy:
- Sijainti:
- Verkossa Teams-yhteydellä
Kotimaisten tiedelehtien lukupiiri syventyy tiistaina 12. maaliskuuta nuorten ympäristöaktivismiin sekä toimintaan ja tulevaisuuskuviin ympäristökriisien ajassa. Näkökulma on monitieteinen.
Yhteiskuntatieteellinen ympäristötutkija Eerika Albrecht alustaa lukupiirissä nuorten Fridays For Future -ilmastoliikkeen ympärillä käytävästä mediadebatista. Aluetieteilijä Mikko Karhu avaa tiedeartikkelin pohjalta nuorten avaruuteen sijoittuvia tulevaisuuskuvia.
”Haluamme suunnata huomiota yksilön toimijuudesta nuorten mahdollisuuksiin vaikuttaa yhteiskunnan rakenteisiin ja siihen, millä tavoin aktiiviseen ympäristökansalaisuuteen on mahdollista kasvaa. Lähestymme toimijuutta kahden tekstin kautta eri mittakaavoissa: avaruuden asuttamisen esiin nostamista mielikuvista nuorten ilmastoliikehdintään”, sanoo maaliskuun tapaamisesta vetovastuussa olevan Aluen ja Ympäristö -lehden toinen päätoimittaja Minna Santaoja.
Hänen kanssaan keskustelua fasilitoi päätoimittajakollega Ossi Ollinaho. Lukupiirin alustukset julkaistaan jälkikäteen Politiikasta-lehdessä podcasteina.
Lukupiirissä käsiteltävät tekstit
- Huttunen, J. & Albrecht, E. (2021). Mediakeskustelu Fridays For Future -liikkeen ympärillä ohjaa huomion pois nuorista ja poliittisista ilmastoteoista. Tiededebatti, Versus-lehti, 18.11.2021. Nuorten vahva poliittinen viesti hukkuu aikuisten dominoimassa mediakeskustelussa ilmastotoiminnasta. Teksti perustuu maantieteellisessä Fennia-lehdessä julkaisuun vertaisarvioituun tutkimusartikkeliin. Voit myös kuunnella jutun.
- Karhu, M., Mäenpää, A. & Luoto, I. (2023). Maapallon ulkopuolisen asuttamisen maantiedettä yläkoululaisten ja aikuisten kuvittelemana. Alue ja Ympäristö, 52(1), 113–127. Tiedeartikkeli nostaa esiin muun muassa nuorten uskon demokratiaan ja monikulttuurisuuden toimivuuteen avaruuteen sijoittuvissa tulevaisuuskuvissa.
Lisälukemista kiinnostuneille
- Virranmäki, E. (2022). Maantiede merkityksellisten ajattelutaitojen ja tietojen edistäjänä. Alue ja Ympäristö, 51(1), 211–215.
- Mansikka-aho, J. (2023) Miten viestiä nuorille ympäristöaiheista? Tallenne Versuksen järjestämästä yleisöluennosta 26.10.2023.
Näin pääset mukaan
- Ilmoittaudu lukupiiriin verkkolomakkeella.
- Lue etukäteen lukupiirissä käsiteltävät tekstit.
- Klikkaa verkkotapahtumaan Teams-linkillä, jonka saat tapaamista edeltävän viikon alussa. Linkki avautuu kello 17.50.
- Kysy tarvittaessa neuvoja: terhi.kouvo@kvs.fi
- Noudatamme lukupiirissä turvallisemman tilan periaatteita.
- Lataa kevään ohjelma tästä.
Nuoriso tutkimuksen kuvassa
on kotimaisten tiedelehtien monitieteinen lukupiiri, joka tuo yhteen tutkijat ja yleisön keskustelemaan tutkimuksen pohjalta siitä, millaista on olla nuori. Se on tarkoitettu tutkimustiedosta kiinnostuneille ja sitä työssään tai opinnoissaan tarvitseville: nuorten parissa toimiville, tutkijoille, opiskelijoille, toimittajille, tiedejulkaisujen tekijöille – ja etenkin nuorille! Lukupiirin podcasteineen toteuttavat Aikuiskasvatus, Alue ja Ympäristö, Kulttuurintutkimus, Nuorisotutkimus, Versus-lehti ja Politiikasta-verkkolehti. Lukupiirin rahoittaa Suomen tiedekustantajien liitto tekijänoikeusjärjestö Kopioston keräämillä tiedejulkaisujen käyttökorvauksilla.
Lue lisää lukupiiristäAlue ja Ympäristö
on aluetieteen ja yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen tärkein kotimainen julkaisu, jota voi lukea vapaasti verkossa. Monitieteistä lehteä julkaisevat Alue- ja ympäristötutkimuksen seura ja Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seura. Alue ja Ympäristö on Vuoden 2022 tiedelehti.
Lue Alue ja YmpäristöäVersus-lehti
virittää tutkimukseen pohjaavaaa argumentoivaa ja moniäänistä keskustelua. Verkossa ilmestyvä lehti julkaisee tutkittuun yleistajuisia tekstejä ja audioartikkeleita pääasiassa suomeksi ja englanniksi. Versusta kustantavat Alue- ja ympäristötutkimuksen seura, Yhteiskuntatieteellisen ympäristötutkimuksen seura ja Suomen Maantieteellinen Seura.
Lue Versus-lehteä